Skip to main content

3 tips tegen nachtzweten

Nachtzweten is helaas een veelvoorkomend probleem. Sommige mensen transpireren van zichzelf veel, maar zweten in bed kan ook veroorzaakt worden door hormoonwisselingen, zoals tijdens de overgang of bij zwangerschap, door zwaarlijvigheid of als bijwerking van medicatie. Gebruik je het verkeerde beddengoed of slaap je op een synthetisch en dus plastic matras, dan kan dat het zweten in bed verergeren. In deze blog delen we 3 tips tegen nachtzweten.

Bij nachtzweten word je vaak midden in de nacht wakker met een nat T-shirt of pyjama. Om af te koelen sla je dan het dekbed van je af, of steek je een been onder het dekbed uit. Vervolgens koelt je lichaam weer af, maar door de kou word je weer wakker en pak je het dekbed er weer bij. Ditzelfde liedje herhaalt zich gedurende de nacht meerdere keren. Het gevolg is dat je moe wakker wordt en vermoeid je dag doorkomt. Weer geen energie om de dingen te doen die juist goed voor je zouden zijn: sporten, naar buiten of een gezonde maaltijd bereiden.

Bij Ecolinde kunnen we lichamelijke oorzaken van nachtzweten niet wegnemen. Maar samen kunnen we de klachten en het vele wakker worden wel aanzienlijk verminderen, zodat je ’s nachts veel beter doorslaapt en ‘s ochtends fris je bed uitstapt. Klaar voor een dag vol energie. Hierbij onze drie tips:

1. Een katoenen dekbed voorkomt nachtzweten

Je dekbed bepaalt voor 80% de temperatuur in bed. Synthetische en donzen dekbedden reflecteren je lichaamswarmte. Hierdoor krijg je het steeds warmer in bed. Daar komt bij dat dons geen vocht opneemt. Denk maar aan het feit dat dons is bedoeld om kleine eendjes warm te houden in het water. Als dons vocht zou opnemen zouden de eendjes direct kopje onder gaan. 

Onze handgemaakte dekbedden, gemaakt naar Japans voorbeeld, zijn gevuld met gekaarde ruwe katoen en hebben een tijk (de buitenste laag van het dekbed) van geweven katoen. Katoen is een materiaal met bijzonder ‘slaapvriendelijke’ eigenschappen: het ademt, is luchtig, veerkrachtig en geeft een prettige warmte. In tegenstelling tot dons, wol en synthetische materialen weerkaatst katoen de warmte niet. Katoen neemt vocht gemakkelijk op zodat je veel minder last hebt van nachtzweten.

ecolinde winkel2. Ventileer je slaapkamer en sla je bed open

Nummer 2 van de 3 tips tegen nachtzweten. Het liefst stap je elke avond in een droog en fris bed. Het is daarom verstandig om je slaapkamerraam ´s nachts altijd op een kier te laten. Zet het raam bij droog weer overdag goed open. Iedere ochtend sla je het dekbed helemaal open om te luchten. Je slaat je bed  dus niet “netjes” dicht zoals je misschien vroeger geleerd hebt, want dan blijft het vocht gevangen in je bed. Door de toevoer van zuurstofrijke lucht in de slaapkamer verdampt het overtollige vocht van de afgelopen nacht gemakkelijk. Lucht je dekbed ook regelmatig in de droge buitenlucht, het liefst in de zon. De zon reinigt en droogt de katoen en bolt het weer op tot de oorspronkelijke dikte. 

3. Slaap niet langer op plastic

Helaas zijn de meeste matrassen (uiteraard niet de onze) gemaakt van plastic (bekend als polyether) of bijgemengd met plastic latex, schuim of (memory)foam. Je kunt dit controleren in het etiket. Als de vulling en/of de hoes gemaakt is van polyether, nylon, polyester, polyacryl, polyurethaan, polyetheen, polypropeen en aramide, heb je te maken met een plastic matras. Je kunt je mogelijk wel voorstellen dat liggen op plastic het nachtzweten niet tegengaat, maar juist erger maakt. Niet langer op plastic slapen is daarom de 3de tip tegen nachtzweten. Een matras van 100% natuurlatex kan dan uitkomst bieden. Ook kan een katoenen futontopper, die je op je matras legt, helpen om het aangenaam koel en droog te houden in bed. 

Meer weten?

Wil je meer weten over onze natuurlijke producten en wat we kunnen doen om nachtzweten aan te pakken? Wil je ook iedere dag fris en uitgerust opstaan, zodat je met alle energie aan de dag kunt beginnen. In onze winkel laten we je graag alles zien en helpen we je met persoonlijk advies. Of neem contact met ons op!